Despre noi Trandafiri Vanzari Sfaturi utile Pomi fructiferi Contact

Sfaturi utile

Inainte de plantare
Oricine isi doreste o gradina frumoasa. Pentru a obtine ceea ce iti doresti trebuie sa analizezi locul pe care vei planta trandafirii. Acesta trebuie sa fie insorit pe intreaga perioada a zilei, iar daca este umbrit incearca sa elimini sursa umbririi.
Un alt factor important pentru cultura trandafirilor este pamantul. Cum verifici daca pamantul este cel iubit de trandafiri? Simplu. Uzi abundent o portiune de pamant. O lasi 24 de ore apoi strangi in mana putin pamant. Daca se formeaza un bulgare ce nu isi pierde forma la deschiderea pumnului dar se faramiteaza la apasarea cu degetul, pamantul este forte bun.
Daca nu se formeaza bulgare, este pamant nisipos (nu este bun), iar daca se formeaza bulgare si nu se faramiteaza, pamantul este lutos si nici acesta nu este bun. Oricare dintre felurile de pamant neadecvat se poate folosi pentru cultura trandafirilor daca este inbunatatit cu materie organica (compost sau turba).

Realizarea planului de gradina
Pentru amenajarea gradinii ai nevoie de o cazma, o ruleta, o sfoara, o galeata, apa, materii organice si la nevoie ierbicide. Mai intai se uda terenul si se indeparteaza gazonul sau buruienile din locul unde urmeaza plantarea trandafirilor. Se intinde sfoara conform planului, dupa ce s-a masurat distanta dintre randuri si dinstanta dintre butasi.

Cu ajutorul unei lopeti bine ascutite se fac gropile si daca este nevoie se adauga materii organice pentru inbunatatirea calitatii pamantului. Atentie insa, materiile organice in exces pot dauna sanatatii trandafirilor. In fiecare groapa se toarna apa din abundenta. Cel mai indicat este sa se astepte cam o saptamana pentru ca buruienile ale caror radacini au ramas, sa rasara si sa poata fi scoase cu usurinta. Astfel scapi de cea mai mare parte a buruienilor. O alta posibilitate este tratarea cu ierbicide, dupa care se asteapta 15 zile pana la plantarea butasilor de trandafiri. In jurul butasilor este indicat sa nu fie gazon sau alte plante pe o fasie de 15-30 cm.

Amenajarea gradinii si a locului de plantare pentru trandafiri

Dupa pregatirea terenului si a gropilor, urmeaza plantarea butasilor de trandafiri. Pentru a obtine o gradina frumoasa trebuie sa tinem seama de talia fiecarui soi, de culoare si de culoarea de fond a gradinii. Se va porni plantarea din spatele terenului, cu trandafiri de talie inalta, cu culori care contrasteaza cu peretele sau gardul din spatele gradinii. Se continua cu plante de talie mijlocie si la margine, in fata gradinii se vor planta tufele pitice.

Culorile vor fi contrastante, cautand armonia in diferite asociatii. De exemplu se combina bine oranj cu violet, rosu cu galben, rosu inchis cu rosu deschis sau roz, iar florile albe se pot asorta cu orice culoare.Verdele este culoarea de tranzit dintre celelalte culori.

(*) Toate informatiile de mai sus sunt cele pe care le punem in practica in ferma noastra.

Cultura de trandafiri

Bibliografie

Deoarece nu am descoperit noi primii cum se cultiva si ingrijesc...
Toate drepturile rezervate SC Arva SRL
Realizat de