Despre noi Trandafiri Vanzari Sfaturi utile Pomi fructiferi Contact

Plantarea trandafirilor

Trandafirii sunt plante usor adaptabile daca le respecti cateva pretentii. Asa cum am mai mentionat la alte sectiuni, soarele este esential. Trebuie sa tii cont si de plantele din jur care ar putea umbri locul pe perioada verii, sau ceea ce a fost plantat anterior pe acelasi loc (daca a fost plantat un alt trandafir, numai dupa 2 ani poate creste altul in acelasi loc).
Terenul unde urmeaza a se planta trandafirii se desfunda la o adancime de 35-40 cm, se adauga material organic daca este cazul si se inglobeaza in pamant, se uniformizeaza, se marunteste bine, se indeparteaza pietrele sau alte corpuri straine. Aceasta operatiune este bine sa se efectuieze in lunile august, septembrie. Plantarea propriu-zisa se poate face fie toamna incepand din luna octombrie si pana la inghetul pamantului, fie primavara de la dezghetul pamantului si pana la inceputul lunii aprilie.

Groapa pentru plantarea trandafirului trebuie sa fie de 40/40 cm cu o adancimede 35-40 cm sau mai mare daca radacinile sunt mai mari. In groapa se toarna o galeata de apa, apoi se toarna o lopata de sol fertil amestecat cu mranita sau cu gunoi de grajd. Apa impreuna cu compostul adaugat se amesteca si vor forma o mocirla in care se vor scufunda radacinile trandafirului in asa fel incat sa se murdareasca foarte bine. Scopul mocerlirii radacinilor este ca pamantul sa se lipeasca bine de ele si sa se mentina mai multa vreme umiditatea in groapa.

Radacinile butasului trebuie sa fie cam de 20 cm lungime. La plantare trandafirul se introduce in groapa cu partea altoita cam 5 cm sub nivelul solului, se umple groapa 2/3 cu pamant, se taseaza foarte bine peste radacina apoi se umple groapa preferabil cu pamant amestecat cu gunoi de grajd bine fermentat si nu se mai taseaza, se lasa afanat, pentru a patrunde cu usurinta apa in groapa. In final se mai toarna o galeata de apa pentru a se lipi bine pamantul de radacina si a face mai usoara prinderea.

Daca plantarea se face toamna se va face un musuroi pana cand aproape se acopera definitiv ramurile pentru protejarea de inghet. Daca plantarea se face primavara, musuroiul va fi mic, doar de 10-15 cm inaltime. Primavara, cand lastarii au crescut 10-15 cm atat musuroiul facut toamna cat si cel facut primavara se va desface, pamantul din jurul butasului se va nivela pentru a impiedica baltirea apei.

(*) Toate informatiile de mai sus sunt cele pe care le punem in practica in ferma noastra.

Cultura de trandafiri

Bibliografie

Deoarece nu am descoperit noi primii cum se cultiva si ingrijesc...
Toate drepturile rezervate SC Arva SRL
Realizat de